Vanligaste hundraserna

Hundar härstammar i grunden från vargar och är ett flockdjur med en ledare som leder gruppen. I dagens samhälle har människan avlat fram olika typer av hundraser för olika syften. Vissa använder hundar för jakt, andra används som polishundar och den största delen används som sällskapsdjur. Vilka som är de vanligaste hundraserna förklarar vi här nedan.

Labradoren är vanligast

Labrador är den vanligaste hundrasen. Den härstammar från Storbritannien och är döpt efter Labradorhalvön i Quebec, New Newfoundland och Labrador i Kanada. Den tillhör retrievrarna och används ofta vid jakt. Det är en hund som lärs upp att apportera skjutna fåglar av olika typer. Andra hundraser som är vanliga är Schäfer, pudel och chihahua. Schäfer används även den till olika yrken, exempelvis i polisyrket, medan de andra två raserna är optimala husdjur då de är mindre och lättare att sköta.

Gatuhundar utan försäkring

labrador

Gatuhundar är hundar som lämnats på gatan av dåliga djurägare eller hundar som blivit födda av andra gatuhundar. En egenskap som utmärker gatuhundar är att de anpassas genetiskt efter egenskaper som behövs för att klara sig i respektive förhållanden. En gatuhund som ska utstå kallt klimat föds med tjockare päls, en hund som behöver vara extra stark i kamp föds starkare och så vidare. Både Labrador och Schäfer är vanliga hundraser på gatan till och med i Sverige. Problemet då det kommer till hundförsäkringen för dessa gatuhundar är att den allt för ofta är obefintlig. Detta gäller även om de tas hand om ett hunddagis eller hundhem eftersom dessa tenderar att ha en så ansträngd ekonomi att pengar till en hundförsäkring inte räcker till.

De vanligaste hundarna

Labradoren är den vanligaste hundrasen, men på gatan korsas ofta hundraserna och bildar en egen ras. Schäfer är en väldigt stark hundras och eftersom gatuhundar utvecklas genetiskt för att bli starka så är Schäfern väldigt dominerande bland gatuhundar. Andra raser som är vanliga är mindre sällskapshundar som chihuahua och Pudel. Mindre hundraser är oftast billigare och lättare att ta hand om och är därför optimala som husdjur.