Vanliga hundsjukdomar

Precis som hos oss människor finns det ett antal vanliga sjukdomar även hos hundar. Det finns motsvarigheter till våra förkylningar, influensor och så vidare, men även en del sjukdomar som är specifika för just hundar. I den här texten kommer vi att gå igenom de vanligaste sjukdomarna och deras symptom, och vad man vanligtvis gör åt dem.

sjuk hundDe vanligaste hundsjukdomarna

Det finns många olika hundsjukdomar, en del orsakas av virus, andra av parasiter och ytterligare några är resultatet av vår långt gångna avel. Vanliga virussjukdomar är valpsjuka och kennelhosta, vanliga parasitsjukdomar är öronskabb och mask. Vaccin finns numera mot de flesta av sjukdomarna, och om man väljer att vaccinera sin hund så kan det ge en lägre premie på hundens försäkring. Om hunden haft sjukdomarna så utvecklar den en naturlig livslång immunitet mot de flesta av dem.

Vaccinera eller inte?

På senare tid har fler och fler hundägare valt att inte vaccinera sina hundar, förutom mot de sjukdomar som orsakas av parasiter som man inte kan behandla på annat sätt. Istället låter man hundarna gå igenom de olika sjukdomarna i ung ålder så att de utvecklar en livslång naturlig immunitet istället för att behöva fylla på med vaccineringar löpande under livet.

Fördelar och nackdelar med vaccin

Det finns både för- och nackdelar med vacciner, oavsett vad man väljer att göra så bör man läsa på ordentligt själv innan man bildar sig en uppfattning. Vaccin ger ingen naturlig immunitet och det måste fyllas på med nya vaccineringar regelbundet, å andra sidan behöver inte hunden genomlida dessa sjukdomar. Vacciner kan också ge mer eller mindre allvarliga biverkningar om man har otur och har en känslig hund. Om man skall ha hunden på hunddagis på dagarna är det ofta ett krav att hunden är vaccinerad.