Populäraste Hundnamnen 2022

En gång i tiden döptes våra hundar efter karaktär, egenskaper och önskat beteende. Typiska namn var Karo (kär och omtyckt) och Fido (trogen). En mops kallades Moppe och en schäfer Roy. De flesta hundar var arbetshundar varav deras namn skulle vara lätt uppfattat i samband med jakt eller vallning. Genom åren har hunden flyttat in i hemmet och blivit mer av en familjemedlem och människonamn har istället börja dominera.

Kär hund har många namn

Sverige har knappa miljonen hundar registrerade och i USA är samma siffra över 75 miljoner. I Kina och Storbritannien har man strax över 25 miljoner vardera.

Bland de vanligaste hundnamnen som registrerades i Sverige 2021, kommer du hitta Molly följt av namn som Charlie och Ludde.

Populärast i världen är namnet Bailey som är det mest vanliga bland hanhundar, men även Topp 10 bland tikar.

Årets topplista namn hanhundar

Årets namn bland hanhundar i Sverige är Charlie baserat på antalet hundar som bär detta nam. Hela 5684 hanhundar har enligt Jordbruksverket.

Charlie följs av Sigge, Ludde, Bosse, Bamse, Rocky, Milo, Harry, Leo och Ozzy. Vanligaste hundnamnen i världen är Bailey, Max, Charlie, Buddy, Jake, Jack, Toby, Cody och Buster.

I perioder kommer det uppstickare från populära filmer och tecknade series som tex Marley (Marley & Me), Frank (Men in black), Pluto (Musse Pigg), Rex (Tv-serie med samma namn) och Milou (Tintin).

Om du frågar oss så tycker vi att klassiska hundnamn som Ludde, Buster och Bosse är bäst, och borde bli årets hundnamn 2022.

Årets topplista tiknamn

Det populäraste tiknamnet i Sverige är med råge Molly. Hela 8667 tikar är registrerade med detta namn.

Efter Molly kommer Bella, Doris, Sally, Elsa, Wilma, Stella, Alice, Ronja och Selma.

I världen toppas listan av Bella följt av Lucy, Molly, Daisy, Maggie, Sophie, Sadie, Chloe, Bailey och Lola. Bland Kinas favoritnamn hittas Ai (kärleksfull), Bao (juvel), Chong (kraftfull) och Hui (snäll).