Pandemin ökar efterfrågan på hundar

Allt fler har blivit hundägare under coronapandemin. Många av de som tidigare avstått från att skaffa hund på grund av praktiska skäl kan nu bli hundägare, då betydligt fler människor jobbar hemifrån än tidigare. Den ökade efterfrågan på hundvalpar märks väl i Jordbruksverkets hundregister, där antal registrerade hundar har ökat med nio procent.

Alla raser är av intresse

Antalet hundägare har blivit allt fler de senaste åren, men enligt Hans Rosenberg, som är presstalesperson på Svenska Kennelklubben, så har han aldrig upplevt ett så stort intresse som nu. Tidigare har man också sett mer av en tendens till ökad efterfrågan på specifika hundraser under vissa perioder, men nu är suget efter alla olika hundraser betydligt större än tidigare.

Kurser för nyblivna ägare av hundvalpar

I och med en ökad efterfrågan på hundvalpar så växer också behovet för nya ägare att få vägledning i hur de bäst tar hand om sin hund. Svenska brukshundklubben anordnar kurser för nya hundvalpsägare och den senaste tiden har kurserna bokats upp snabbare än vanligt. Det har lett till att man fått sätta in extra kurser för att kunna möta den stora efterfrågan under pandemin.

Många fördelar med att skaffa hund under pandemin

Att många svenskar jobbar hemifrån under pandemin har gjort det möjligt för fler att bli hundägare än någonsin tidigare. Detta har lett till att extra kurser för nya hundvalpsägare anordnas för att kunna möta det stora behovet. En annan anledning till att många skaffar hund just nu kan vara en längtan efter att få komma närmare djur och natur, enligt Christina Radeby, hundinstruktör på Svenska brukshundklubben. Hundar kan nämligen motverka stress och hjälpa människor att komma ut mer i naturen, något som många säkerligen uppskattar i dessa tider.