Nya djurskyddsregler

Från och med 15 juni gäller de nya nya djurskyddsreglerna för hundar och katter i Sverige. Bestämmelserna ska göra lagstiftningen enklare, se till att djurets välfärd prioriteras och underlätta för alla djurägare att göra rätt. Det finns närmare 2 miljoner katter och hundar i Sverige och det krävs god kunskap att sköta sina djur på bästa sätt. Målet är att belysa djurens behov, stärka djurskyddet och förtydliga djurägarens ansvar.

Stimulans och rörelse

Din hund behöver stimulans varje dag och det är viktigt att erbjuda ditt djur den möjligheten. Bestämmelserna tydliggör hundägarens ansvar att hunden behöver få utlopp för sitt rörelsebehov och möjlighet att ta del av social kontakt med såväl hundkompisar som med människor. Lek och olika övningar uppskattas av djuret, även möjlighet till vila som är minst lika viktigt under dagen.

Närhet, vila och skydd

De nya bestämmelserna tydliggör för hundägaren att se till att hunden inte bara får aktivitet men också närhet, vila och skydd. En hund behöver känna sig omhändertagen och trygg. Hundägaren bör vara uppmärksam på om hunden exempelvis behöver vila, om det är varmt, om den behöver dricka, kanske svalka sig och sättas i skugga. Målet med de nya bestämmelserna är framförallt att ge en tydlig guidning för djurägare som i förlängningen ska stärka och öka djurskyddet för hundar och katter.

Aktuella djurskyddsregler för hunden och kattens bästa

Sammantaget är de nya djurskyddsreglerna för hundar och katter i Sverige ett steg i rätt riktning som underlättar för alla djurägare hur man behöver tänka och vad man ska göra för att skapa en bra tillvaro för sitt djur. Genom den nya lagstiftningen ökas djurskyddet för både hundar och katter. De nya bestämmelserna ger djuren möjlighet att få en bra välfärd och upplyser ägaren om vad man behöver göra för att djuren alltid ska vara garanterade att få den stimulans och miljö som krävs för att djuret ska må bra.