ID-märkt hund – Försäkringar kan göra skillnad

Vanligtvis är valpen redan ID-märkt när du köper den. Om den inte är det måste du göra det eftersom det är lag på att alla hundar ska vara ID-märkta. Att försäkra sin hund är inte obligatoriskt men om hunden behöver veterinärvård kan kostnaderna bli väldigt höga så därför rekommenderas det att ha en bra försäkring.

Hur går ID-märkning till?

Förr var det vanligt att ID-märka hunden genom att göra en tatuering men det görs alltmer sällan eftersom metoden dels kräver att hunden får lugnande medel och dels att märkningen bleks efter ett tag. I dag är det mer vanligt att man injicerar ett microchip och det är en mildare metod eftersom det för hunden inte känns mer än en helt vanligt vaccinering.

Registrera ID-märkt hund

En hund som ID-märks ska registreras till DjurID.se. Efter det kan ID-märkningen läsas av med en speciell avläsare som bland annat finns hos polisen och hos veterinärer. Att en hund hamnar på villovägar är inte alls ovanligt men är den märkt med ett microchip blir det lätt att hitta ägaren. Det är inte heller ovanligt att hundar på rymmen skadas och därför bör du även försäkra din hund.

Varför ska jag försäkra och ID-märka min hund?

En hund blir en kär familjemedlem och för att du ska kunna hitta den om den springer bort är ID-märkningen ett måste. Att det dessutom är lag på att göra det visar hur viktigt det är. Här gäller det att se upp med hundar som importeras eftersom de sällan är ID-märkta. En bra hundförsäkring är också viktigt för eftersom kostnaderna för veterinärvård kan bli mycket höga för en oförsäkrad hund.