Hundpass

Ett hundpass är ett dokument som visar din hunds id-nummer, vilka vaccinationer den har fått och om den har blivit behandlad av veterinär för någon sjukdom. När du behöver ett hundpass vänder du dig till din veterinär som hjälper dig med proceduren att skaffa ett sådant till din hund. Skall du resa utomlands med din hund måste du ha ett hundpass.

Resa utomlands med hund

När du skall resa utomlands med din hund är det viktigt att du tar reda på vilka regler som gäller. Här gäller olika länder olika regler så det är viktigt att kolla, inte bara för att du skall bli insläppt i det aktuella landet, utan även för att du skall få ta med dig hunden tillbaka in i Sverige igen. De regler som finns är till för att bland annat förhindra att smittsamma sjukdomar sprids mellan länderna.

Hur vet man vilka regler som gäller?

Det enklaste sättet att ta reda på reglerna är att kontakta landets ambassad. Oftast finns all information du behöver på ambassadens hemsida. Där hittar du även information om de smittsamma sjukdomar som finns i landet. Din hund måste också vara märkt med ett microchip. Är din hund tatuerad innan den 3 juli 2011 och har ett giltigt pass eller veterinärintyg för införsel behöver du inte märka om din hund. Att chipmärka sin hund anses ändå bäst för att undvika problem.

Checklista när du skall resa med din hund

Det första du bör göra innan en resa med hunden är att kontrollera reglerna för införsel i landet du skall resa till. Kontrollera även de svenska införselreglerna så att du säkert vet att du får ta med dig din hund hem igen. Var också noga med att kontrollera att alla uppgifter i hundens pass är riktiga och att dina kontaktuppgifter i DjurID stämmer ifall din hund skulle springa bort under resan.