Giftiga ämnen för hundar

Det finns många ämnen som är giftiga för hundar och en del är vanligt förekommande i våra hem. Matrester kan vara ett trevligt tillskott i hundens matskål, men en del ingredienser kan orsaka förgiftning. Man bör också vara försiktig med vad som står framme och finns inom räckhåll då vissa hundar är riktigt duktiga på att stoppa i sig det som inte är så bra för dem.

Lök och choklad kan döda din hund

Choklad innehåller teobromin och koffein vilket är giftigt för hundar och orsakar bland annat hjärtklappning och skakningar. Ju högre koncentration av kakao desto farligare är det. Det bästa är att aldrig ge hunden någon form av choklad och att hålla uppsikt så att hunden inte kan få tag på det. Lök innehåller allicin som kan leda till blodbrist och andningsbesvär. Vill man ge sin hund matrester är det viktigt att kontrollera ifall de innehåller lök.

Visste du att hundar inte tål ekollon?

Om du har ekar på tomten eller där du promenerar med din hund gäller det att vara uppmärksam så att hunden inte äter ekollon. Dessa innehåller tannin som kan ge frätskador, men också orsaka lever- och njurskador. Även vid relativt små mängder kan hunden bli förgiftad vilket gör att det inte är lämpligt att kasta ekollon som hunden får hämta.

Var uppmärksam på vad din hund äter!

Det finns ett tjugotal saker som är giftiga för hunden där choklad och lök hör till de vanligare inomhus emedan paddor och ekollon kan ställa till problem på promenaden. Sommartid får man också vara försiktig i närheten av vattendrag där blå-gröna alger finns då dessa kan ge din hund en allvarlig förgiftning under algblomningen. För dig som hundägare är det viktigt att du har uppsikt över hunden utomhus och att du är noggrann med att förvara giftiga saker utom räckhåll för nyfikna och glupska hundar.