Blodbank för hundar räddar liv

Att vi människor kan lämna blod vet de flesta om, men visste du att även djur kan göra det för att rädda liv på andra djur? Den första blodbanken för djur startades i Helsingborg 1999 och idag mottar flera djursjukhus hundar och katter som kan lämna blod. Behovet av nya blodgivare finns alltid.

Kriterier för att få ge blod

En hund får lämna blod 3-4 gånger per år och 4-5 deciliter per gång. För att ett djur ska kunna bidra till blodbanken krävs det att vissa kriterier uppfylls. Till att börja med måste hunden givetvis vara frisk och noggrant undersökt. Vid den första blodgivningen ska hunden vara mellan ett och fyra åt gammal, väga minst 27 kg och vara id-märkt.

Fler kriterier för hundar

Andra regler som gäller för att en hund ska kunna bidra till blodbanken är att den inte får vara importerad och inte ha tagit emot en blodtransfusion. Om det rör sig om en tik ska den inte ha varit dräktig tidigare. För att allt ska gå så smidigt som möjligt bör hunden vara lugn och kunna acceptera att ligga stilla under cirka fem till tio minuter.

Belöning efter blodgivningen

Om din hund uppfyller ovanstående kriterier kan du ta med den till närmaste djursjukhus som erbjuder en blodbank. När processen är slutförd belönas vanligtvis hunden med exempelvis ett tuggben, fria undersökningar eller blodprovsanalyser, men i det stora hela bygger blodgivningen på frivillighet. Den stora belöningen är ju att du och din hund genom detta kan rädda liv på andra djur!