Att ta hem valpen

När ni har bestämt er för att skaffa en hund står ni samtidigt i färd med att inleda en livslång relation. Den första tiden är viktig för valpen och det kan vara en omtumlande tid både för husse, matte och valpen. Många frågor dyker upp och här hittar ni svar på några av de vanligaste.

Viktigt med hundens vila

Förbered valpens ankomst på bästa sätt. Det innebär en stor omställning för den att komma till en ny familj och alla intryck gör att den lätt blir trött. En hundsäng är bra att ha från början där den bör få få vila och sova ifred. Om ni har många rum kan det vara bra att stänga av en del av dem med till exempel ett kompostgaller i dörröppningarna. Det gör att den i lugn takt kan utforska delar av hemmet.

En utmaning att få valpen rumsren

Att få en valp att bli rumsren kan ta upp till sex månader. Genom att vara uppmärksam kan ni dock undvika att det blir små olyckor inomhus. Gör det till en regelbunden vana att ta ut den på en kissrunda efter maten, vilan och lekstunderna. Kom ihåg att det är viktigt att berömma den när den gör sina behov utomhus.

Lyssna på magkänslan

Som nybliven hundägare kommer du med all säkerhet att få många råd. Alla hundar är individer med olika personligheter så det som är rätt för andra kanske inte alls känns rätt för er. Beprövade råd vad gäller rumsrenhet, vila och mat är generellt lika för de flesta men vad gäller regler i hemmet måste ni själva bestämma. Lyssna på magkänslan och lär känna er nya familjemedlem.