Allergivänliga hundar

Många har en dröm om att skaffa en hund som husdjur. Samtidigt är ungefär 15 % av befolkningen allergiska mot pälsdjur. Går det att skaffa en hund trots att man är allergiker? Att det skulle finnas en hundras som är helt allergifri är tyvärr en myt. För en del kan det dock fungera med vissa hundraser men det är väldigt individuellt.

Här är hundraserna som passar allergiker

Det är bra att prova sig fram Innan man tar ett beslut om att skaffa hund ifall det finns allergiker i familjen. Ett sätt är att vara hundvakt eller låna hem en hund av en speciell ras innan man köper en egen hund. De raser som sägs vara bättre än andra för allergiker är bland annat bichon frisé, american indian dog, greyhound och schnauzer.

Utsöndring av allergener

Alla hundar utsöndrar allergener som orsakar allergiska och astmatiska problem. Forskningen har dessutom visat att det kan skilja sig från individ till individ hur mycket de utsöndrar. Även om vissa raser anses som allergivänliga, såsom american indian dog, kan det visa sig att just du tål en annan ras bättre. Ibland kan även en mindre hund fungera bättre eftersom allergenerna utsöndras på mindre yta. Lång eller kort päls verkar heller inte utgöra någon större skillnad som många tror.

Hundägare och allergiker

Om du redan är hundägare och allergiker finns det sätt att minska problemen. Det går inte att minska allergenutsöndringen från hunden men det finns allergenminskande schampon på marknaden. Dessutom bör man hålla rent hemma. Att tvätta textilier som hunden kommer i kontakt med och att våttorka golven minskar att allergener virvlar fritt i luften. Enligt forskningen påverkar inte hundens foder utsöndringen av allergener men det finns de som har upptäckt att byte av foder har minskat problemen. Att använda en luftrenare hemma kan också hjälpa.